Μετάβαση στο περιεχόμενο

Online πτήσεις με εξομοιωτή

Από Βικιβιβλία

Πως θα αρχίσω να πετάω Online;

Ο σκοπός αυτού του οδηγού δεν είναι να δώσει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς μπορεί να πετάξει κάποιος online ούτε πώς να εγκαταστήσει προγράμματα. Απλά νομίζω ότι είναι ένας γενικός «μπούσουλας» για το πώς πρέπει να αρχίσει κανείς τις πτήσεις εκτός και εντός δικτύου ώστε να μην ταλαιπωρηθεί και χαθεί μέσα στον κυκεώνα των όρων, προγραμμάτων και κάθε είδους εύπεπτων και μη πληροφοριών με τις οποίες κατακλύζεται.

Εγκατέστησε το FS έκδοση 2002 ή 2004 (αν μιλάμε για προϊόν Microsoft). Φρόντισε να έχεις την πιο πρόσφατη έκδοση του directx.

Mάθε πρώτα να πετάς offline. Για να το κατορθώσεις αυτό χρησιμοποίησε τα lessons που έχει το πρόγραμμα. Διάλεξε ένα απλό-εκπαιδευτικό αεροπλάνο όπως το Cessna. Μάθε να το πετάς «στο χέρι» και άφησε την χρήση των αυτοματισμών για αργότερα. Στα πρώτα βήματα θα βοηθήσει και αυτό.

Μάθε την χρήση του ραδιοβοηθήματος VOR. Θα σε βοηθήσουν τα lessons του FS.

Διάβασε το:Understanding VOR's, VORTAC's and How To Use Them.

Επίσης χρησιμοποίησε το Tim's Air Navigation Simulator. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αυτό το βασικό ραδιοβοήθημα . Κάνε πρακτική στην χρήση του VOR κάνοντας βόλτες γύρω από ένα αεροδρόμιο της αρεσκείας σου. Συνέχισε την offline εξάσκηση. Μπορείς τώρα να ασχοληθείς και με τον αυτόματο πιλότο. Μην χρησιμοποιήσεις GPS.

Χωρίς να είναι προς το παρόν απαραίτητο έχε υπ’ όψιν κάποια στιγμή να μάθεις την διαφορά Conventional VOR και HSI χρησιμοποιώντας τις πηγές που προανέφερα και αυτό:THE COMPLETE NOVICES GUIDE TO THE HSI.

Το ίδιο ισχύει και για ένα από τα πιο παλιά ραδιοβοηθήματα το NDB, για το οποίο θα χρησιμοποιήσεις το ADF όργανο που έχει το αεροσκάφος σου.

Πήγαινε στο Hellenic vACC Περιοχή πιλότων, εκπαίδευση χειριστών, εγχειρίδια και μελέτησε το «Inbound outbound διαδικασίες».

Κατέβασε και διάβασε το “Altimetry”. http://library.avsim.net/esearch.php?DLID=&Name=&FileName=&Author=Argyropoulos&CatID=Root Τελειώνοντας το διάβασμα, βεβαιώσου ότι ξέρεις τι είναι το QNH, την διαφορά altitude και flight level και πώς χρησιμοποιείται στην πράξη.

Είναι η ώρα που πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για online πτήσεις. Κατ αρχήν θα πρέπει να κάνεις registration στο δίκτυο(α) που θέλεις να πετάξεις, http://www.ivao.org ή στο http://www.vatsim.net ώστε να αποκτήσεις ένα PID και ένα μυστικό κωδικό. Θα πρέπει επίσης να εγγραφείς και στην mailing list του [HvACC][1] ή στην Ελληνική Ιστοσελίδα του [IVAO][2] αντίστοιχα. Από εκεί θα μπορέσεις να ζητήσεις βοήθεια και να παρακολουθείς τα δρώμενα.

Θα χρειαστεί να κατεβάσεις (Download) και να εγκαταστήσεις τα παρακάτω προγράμματα που θα τα βρείς στα αντίστοιχα site του IVAO και HvACC.

Το servinfo http://avsim.com/hangar/utils/servinfo/ ή το Vroute http://www.vroute.net/. Αν και θεωρητικά δεν είναι απαραίτητο για τις online πτήσεις, στην πράξη είναι το πρώτο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιείς πριν πετάξεις. Η εγκατάστασή του είναι απλή. Με αυτό θα μπορείς να δεις όλες τις πτήσεις σε μία χώρα που θα διαλέξεις π.χ Ελλάδα και όλους τους ελεγκτές (Controllers) που έχουν επανδρώσει αεροδρόμια.

Το fsuipc http://www.schiratti.com/dowson.html απαραίτητο module για το fs που δίνει την δυνατότητα σε άλλα προγράμματα να επικοινωνούν με το FS.

Πρόγραμμα σύνδεσης στο online δίκτυο: Είναι αυτό μέσω του οποίου θα συνδεθείς στο online δίκτυο του για να πραγματοποιήσεις την εικονική σου πτήση. Μέσω αυτού θα χρησιμοποιήσεις το pid και το password που απέκτησες με την εγγραφή σου και μέσω αυτού θα εμφανισθείς στα RADAR των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Οι ελεγκτές με την σειρά τους χρησιμοποιούν ένα άλλο πρόγραμμα που εξομοιώνει το radar. Αυτό προς το παρόν δεν σου χρειάζεται. Ένας ελεγκτής (controller) μπορεί να σου στέλνει γραπτά μηνύματα που θα εμφανίζονται στην οθόνη σου. Με την σειρά σου μέσα από αυτό μπορείς να απαντάς. Επίσης αυτό θα σου δώσει την δυνατότητα να «φορτωθεί» αυτόματα πραγματικός καιρός σε πραγματικό χρόνο στο FS ανάλογα με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται το αεροπλάνο σου. Επίσης αργότερα μπορείς να πάρεις το πρόγραμμα http://www.fsmeteo.com ή κάποιο άλλο αντίστοιχο, που μεταφέρει πολύ πιο αξιόπιστα και ρεαλιστικά τον πραγματικό καιρό. Προς το παρόν προχώρα.

Για το δίκτυο IVAO. Πήγαινε στο http://www.ivao.org/softdev Θα χρειαστείς το IVAP.

Για το δίκτυο VATSIM (HVACC). Πήγαινε στο http://www.hvacc.gr Περιοχή πιλότων, Προγράμματα Θα χρειαστείς το Fsinn ή το Squqwkbox 3.

Πρόγραμμα φωνητικής επικοινωνίας: Ένα τέτοιο πρόγραμμα, δίνει την δυνατότητα αμφίδρομης φωνητικής επικοινωνίας.

Για το δίκτυο IVAO. Πήγαινε στο http://www.goteamspeak.com/news.php Θα χρειαστείς το teamSpek. Για το δίκτυο VATSIM (HVACC) δεν χρειάζεται επιπλέον πρόγραμμα μιας και περιλαμβάνεται μέσα στο Squawkbox 3 και το FSInn

Έχοντας το servinfo στην διάθεσή σου βρες ένα επανδρωμένο control (ATC). Συνδέσου σε αυτόν για να παρακολουθήσεις τις συνομιλίες. Ευκαιρία να ακούσεις στην πράξη ότι είχες μάθει στο βήμα 4. Αφιέρωσε πολλές ώρες για να ακούς και να συνηθίζεις την ορολογία στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Προϋπόθεση είναι να έχεις μάθει το Φωνητικό Αλφάβητο.

Ο καιρός. Σαν πιλότος πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τα metars. Είναι τα μετεωρολογικά δελτία που εκδίδονται από τα αεροδρόμια για την περιοχή τους. Κατέβασε αυτό: http://web.archive.org/web/20051210175545/http://www.mitiliniairclub.gr/files/metar-codes.pdf . Με το servinfo μπορείς να παίρνεις metar από όποιο αεροδρόμιο του κόσμου θέλεις και να προσπαθείς να το αποκωδικοποιήσεις. Είναι μια εξαιρετική πρακτική.


Βήμα 10ο

[επεξεργασία]

Διάβασε τους κανονισμούς που ισχύουν σε κάθε δίκτυο, καθώς και τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια που θα σε συστήσουν οι παλαιότεροι. Να θυμάσαι. όταν έχεις σαν call sign το TR… τότε οι controllers θα σε αναγνωρίσουν σαν εκπαιδευόμενο και θα σε βοηθήσουν ανάλογα. Πρέπει να ξέρεις ότι η εκπαίδευση δεν τελείωσε μπες, δοκίμασε, κάνε λάθη, ζήτα βοήθεια κτλ . Τα επόμενα βήματα θα τα μάθεις στην πορεία..

Βήμα 11ο

[επεξεργασία]

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα για να μάθεις ακόμα. Μερικά από αυτά :

Holdings & DME ARCS http://library.avsim.net/esearch.php?DLID=&Name=&FileName=&Author=Argyropoulos&CatID=Root

Jeppesen chart clinic (αρχίζοντας από τα παλιά τεύχη) http://www.jeppesen.com/wlcs/index.jsp?section=resources&content=publications_aopa.jsp

Επικοινωνίες: http://www.caa.co.uk/docs/33/CAP413.pdf

Γιατί «πετάει» και πολλά άλλα: http://www.av8n.com/how/

Ορολογίες: http://www.faa.gov/ATPubs/PCG/index.htm

Τελειώνοντας ! Δηλαδή αρχίζοντας !!

Πάντα να έχεις υπ’ όψιν ότι οι controllers με τους οποίους θα έλθεις σε επαφή κάνουν δύο δουλειές. Αφ’ ενός μεν φροντίζουν το έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας με τρόπο ώστε να υπάρχει μια κατά το δυνατόν εξομοίωση της πραγματικότητας και αφ’ ετέρου βρίσκονται εκεί για να βοηθάνε όλους τους νέους simmers (TR….) στο μέγεθος που την συγκεκριμένη στιγμή το επιτρέπουν οι συνθήκες και ο φόρτος κυκλοφορίας. Κατά καιρούς γίνονται και οργανωμένες εκπαιδεύσεις για τις οποίες θα ενημερώνεσαι μέσω του Forum ή των mailing lists που έχουν οι οργανισμοί. Μην φοβηθείς να πεις δεν ξέρω. Ούτε να προσπαθήσεις να κρύψεις ελλείψεις στις γνώσεις σου εφευρίσκοντας δικαιολογίες Αρκεί με λίγο διάβασμα και ενασχόληση να προσπαθείς σταδιακά να τις καλύπτεις. Είναι εντελώς αδύνατο χωρίς στοιχειώδες διάβασμα να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις τις εξομοίωσης.


Καλώς όρισες