SeminarioDE2012/Κοινωνικά Δίκτυα (Social Networks) σε μια επιχείρηση. Η περίπτωση του FaceBook

Από Βικιβιβλία

Ελληνικά Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Κοινωνικά Δίκτυα

Κατερίνα Γλέζου, Μαρία Γρηγοριάδου, 2009, «Ελληνικά Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Κοινωνικά Δίκτυα».

Τα δύο-τρία τελευταία χρόνια η χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης στο χώρο της εκπαίδευσης κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς και πλέον αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή τάση. Σύγχρονες έρευνες επικεντρώνονται στην εκθετική ανάπτυξη των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και στην ολοένα αυξανόμενη αξιοποίηση της κοινωνικής δικτύωσης στη διδασκαλία και τη μάθηση. Με την οργάνωση ενός Διαδικτυακού Εκπαιδευτικού Κοινωνικού Δικτύου (ΔΕΚΔ) τα μέλη του μπορούν να λειτουργήσουν ως μία Ψηφιακή Κοινότητα Μάθησης (ΨΚΜ), μια κοινότητα ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών, απόψεων, μεθοδολογιών, εργαλείων και εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την αλληλοενημέρωση, την αλληλοϋποστήριξη, την ανατροφοδότηση και συνακόλουθα τη βελτίωση της διδακτικής πράξης. Στο πλαίσιο της εργασίας αναδεικνύονται παραδείγματα ελληνικών διαδικτυακών εκπαιδευτικών κοινωνικών δικτύων και παρουσιάζεται διεξοδικά το διαδικτυακό εκπαιδευτικό κοινωνικό δίκτυο (ΔΕΚΔ)

Social Media Marketing για Επιχειρήσεις και Οργανισμούς

Kim, A. J. (2000). Community Building on the Web. Berkeley, CA: Peachpit Press

Κάθε επιχείρηση και οργανισμός πλέον γνωρίζει πως αν δε συμπεριλάβει τα κοινωνικά δίκτυα στο μάρκετινγκ στρατηγικά βρίσκεται πίσω τη σημερινή εποχή. Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι τομείς που πρέπει να εξεταστούν για να βοηθήσει το social media marketing στη συμβολή της καμπάνιας στα κοινωνικά δίκτυα.

Κοινωνικά Δίκτυα

Hart-Davidson, William, Grace Bernhardt, Michael McLeod, Martine Rife, and Jeffrey T. Grabill. 2008. "Coming to Content Management: Inventing Infrastructure for Organizational Knowledge Work." Technical #Communication Quarterly 17, no. 1: 10-34

Τα κοινωνικά δίκτυα (social networks), με δημοφιλέστερα και με μεγαλύτερη ισχύ το facebook, το twitter και το google plus, αποτελούν websites, που δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες τους να έρχονται σε επαφή με άτομα που ήδη γνωρίζουν και ταυτόχρονα να δημιουργούν νέες επαφές – γνωριμίες. Μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα, απόψεις, να δημιουργούν τα προσωπικά τους προφίλ, να δημοσιεύουν φωτογραφίες και να προβάλλουν ένα άτομο, ένα προιόν, ακόμα και μια επιχείρηση. Ειδικότερα η προώθηση των επιχειρήσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ και δημοτικότητα με δυνατότητες προβολής των προιόντων και των υπηρεσιών τους με πολλούς πρωτοποριακούς τρόπους.

Τα κοινωνικά δίκτυα στην υπηρεσία του μάρκετινγκ

Άρθρο της ΣΤΕΛΑΣ ΜΙΚΡΑΚΗ που δημοσιεύτηκε στο ένθετο ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ της εφημερίδας Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 8/7/2011

Επτάμιση περίπου χρόνια από την ίδρυση του facebook και πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του twitter, πρόκειται για τα πιο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή κοινωνικά μέσα στην Ελλάδα. Ως social media εννοούμε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπου το περιεχόμενο δημιουργείται από τους χρήστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διασυνδέονται και να αλληλεπιδρούν. Ιδιαίτερη απήχηση στο νεαρό ελληνικό κοινό έχει επίσης το hi5, ενώ το LinkedIn προσελκύει περισσότερο στελέχη και επαγγελματίες.

O ρόλος της κοινωνικής δικτύωσης στην επιχειρηματικότητα

Akira Yamada, Tiffany Hyun-Jin Kim, and Adrian Perrig, 2012, «Exploiting Privacy Policy Conflicts in Online Social Networks», pp. 1-9.

Η χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, ως πλατφόρμων συνεργασίας συνδέει τις επιχειρήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Τα εν λόγω εργαλεία φέρνουν την τεχνολογία σε επαφή με τις επιχειρήσεις, συνδέουν τους ανθρώπους με τις πληροφορίες, καθιερώνουν πιθανούς νέους δρόμους προς την αγορά και βελτιώνουν την επικοινωνία με τους πελάτες και τη διάδοση του εμπορικού σήματος. Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων βρίσκεται στα πρόωρα στάδια της υιοθέτησης αυτών των εργαλείων καθώς και στη διαδικασία υιοθέτησης σημαντικών προκλήσεων - όπως είναι η ανάγκη για διαχείριση των εργαλείων αυτών και η συμμετοχή του ΙΤ, που μπορεί να επηρεάσουν την ολοκλήρωση και υιοθέτηση των νέων πλατφορμών και τεχνολογιών.

Η αυξημένη χρήση εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης για καταναλωτές στην επιχείρηση

Deloitte LLP, 2009, «Ethics & Workplace Survey»

Τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης εκτείνονται σε τομείς της αλυσίδας αξίας, στους οποίους περιλαμβάνονται το μάρκετινγκ και οι επικοινωνίες, οι ανθρώπινοι πόροι και η πελατειακή εξυπηρέτηση. Στα τμήματα μάρκετινγκ και επικοινωνίας, τα εργαλεία αυτά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των πρωτοβουλιών των επιχειρήσεων, καθώς το προσωπικό των τμημάτων μάρκετινγκ και επικοινωνίας έχει κατανοήσει και συμβάλει στη μετάβαση από την «εκπομπή» στη «συζήτηση» που βασίζεται σε πλούσια αλληλεπίδραση. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κανάλια κοινωνικής δικτύωσης δίνοντας το παράδειγμα, όμως αυτή εξακολουθεί να είναι μία ευκαιρία για μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Το ελληνικό κοινωνικό δίκτυο

Αθηνά Σπυροπούλου, 2012, Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Το Gatmi.gr είναι το ελληνικό κοινωνικό δίκτυο, το δίκτυο όσων νοιώθουν Έλληνες ή θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα. Είναι η απάντηση στη γιγάντωση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ένα μέσο επικοινωνίας που σχεδιάστηκε για να είναι απλό στη χρήση και φιλικό. Είναι το μέσο δικτύωσης ανθρώπων που έχουν ως κοινό σημείο την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και δημιουργήθηκε το 2012 από την ανάγκη να βοηθήσουμε να γεννηθεί κάτι καινούργιο στη χώρα. Το Gatmi.gr είναι η απάντηση σε όσους θεωρούν ότι φτάσαμε στο τέλος του δρόμου.

Καμπάνιες σε Κοινωνικά δίκτυα (Social Media Marketing)

Breiger Ronald, 2004, «The Analysis of Social Networks», στο: Hardy Melissa- Bryman Alan (εκδ.), London, 2004, σελ. 505-526.

Mία καμπάνια marketing στα κοινωνικά μέσα (όπως Facebook, tweeter, Linkedin, Myspace, Youtube κ.α.) συμπληρώνει αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος ένα Internet Marketing Plan. Επιτρέπει να ολοκληρώσει τη παρουσία σας, προβάλοντας στην ιστοσελίδα σας πληροφορίες σχετικά με εσάς, φωτογραφίες εκδηλώσεων και προϊόντων, κουίζ και συζητήσεις, ψηφοφορίες, applications, rss feeds κα. Mπορεί κάθε επιχείρηση να μάθει τη γνώμη των χρηστών και να βελτιώσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα σας, να ενημερώθεί για ειδικές προσφορές, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, ή να οργανώσετε κάποιο διαγωνισμό

Αξιοποιώντας τη Δύναμη της Κοινωνικής Δικτύωσης

Deloitte LLP, 2009, «Ethics & Workplace Survey»

Οι εταιρείες συχνά αργούν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουν μια νέα τεχνολογία, χωρίς να την «στραγγαλίσουν» λόγω υπερβολικού ελέγχου. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διαδικτύου, από τα μέσα και έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλές επιχειρήσεις φοβούνταν ότι οι εργαζόμενοι θα έχαναν χρόνο σερφάροντας άσκοπα, για αυτό προσπάθησαν να ελέγξουν την πρόσβασή τους σε αυτό. Παρότι ορισμένοι εργαζόμενοι όντως σέρφαραν άσκοπα, πολλοί ανακάλυψαν τρόπους να αξιοποιήσουν τη δύναμη του Internet ώστε να βελτιώσουν τη δουλειά τους, και το διαδίκτυο γρήγορα εξελίχθηκε σε πολύτιμη πηγή πληροφοριών, εξαιρετικό εργαλείο έρευνας και μέσο παρακολούθησης του ανταγωνισμού. Η τελευταία τεχνολογική καινοτομία που εμφανίστηκε στον χώρο εργασίας είναι τα social media – Facebook, LinkedIn, Twitter, Ning, Plaxo, Hi5 και Second Life – τα οποία έφεραν επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε, δημιουργούμε δίκτυα και ανταλλάσσουμε πληροφορίες.

Oφέλη για την επιχείρηση από τη χρήση των social media

Gross, R., & Acquisti, A. (2005). Information revelation and privacy in online social networks. Proceedings of WPES'05 pp. 71-80

Πέρα από τους κινδύνους και τα προβλήματα που οι εργοδότες θεωρούν ότι μπορεί να προέλθουν από τη χρήση των social media, υπάρχουν και τα πιθανά οφέλη. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της επικοινωνίας και η συνεχής επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων.

Τι ευκαιρίες προσφέρουν στις επιχειρήσεις τα κοινωνικά δίκτυα;

Acquisti, A., & Gross, R. (2006). Imagined communities: Awareness, information sharing, and privacy on the Facebook. In P. Golle & G. Danezis (Eds.), pp. 36-58

1. Ένα χρήσιμο μέσο για προβολή, προώθηση προϊόντων online και προσέλκυση νέων πελατών/συνεργατών 2. Μία ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα εσωτερικό δίκτυο για την εκμετάλλευση πληροφοριών και γνώσης


Μειονεκτήματα κοινωνικών δικτύων

Linton Freeman(2006) «The development of Social Network Analysis»

Η κοινωνική δικτύωση έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Η υπερβολική χρήση, τις περισσότερες φορές οδηγεί στον εθισμό, πράγμα ανησυχητικό όχι μόνο για τους γονείς των παιδιών αλλά και για τους εργοδότες των εργαζομένων. Οι επιπτώσεις από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων είναι και αρνητικές και αφορούν ποικίλους τομείς της ζωής του ανθρώπου, όπως η εργασία, η ψυχολογία και η ιδιωτικότητα.



Κυριαζή Νότα, 2001 «Η Κοινωνιολογική Έρευνα: Κριτική Επισκόπηση των Μεθόδων και των Τεχνικών», Αθήνα, Ελληνικά Γράμματα.

Όταν χρησιμοποιούμε τον όρο κοινωνικό δίκτυο, θεωρούμε ότι αναφερόμαστε στο σύνολο των σχέσεων που αναπτύσσονται σε μία συγκεκριμένη ομάδα. Στο πλαίσιο της θεωρίας των κοινωνικών δικτύων, κάθε διαφορετική σχέση, οποιαδήποτε μορφή και αν λαμβάνει, εκφράζει αυτόματα και τη σύνδεση δύο υποκειμένων.

Laviniu, E. & Florin, M.,(2011), «Pros and cons of corporate social networks» Review of Management and Economic Engineering, Vol. 10(2), pp. 83-92 To Facebook ιδρύθηκε το 2004 από τον φοιτητή Mark Zuckerberg και αρχικά απευθυνόταν μόνο στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Με το πέρασμα των χρόνων το Facebook κατέκτησε τον κόσμο.


Δημοφιλή online κοινωνικά δίκτυα

Laviniu, E. & Florin, M.,(2011), «Pros and cons of corporate social networks» Review of Management and Economic Engineering, Vol. 10(2), pp. 83-92 Στόχος τους είναι προσελκύσουν απλούς χρήστες του Διαδικτύου οι οποίοι θα γίνουν αποδέκτες των προσωπικών του απόψεων, ή θα εμπλακούν σε διάλογο μαζί τους. Μπορούν να χαρακτηριστούν ως “ερασιτέχνες”