Μετάβαση στο περιεχόμενο

Wikijunior:Ηλιακό σύστημα/Άρης

Από Βικιβιβλία

Ο Άρης είναι ο τέταρτος πιο κοντινός στον ήλιο πλανήτης του ηλιακού συστήματος και ο δεύτερος μικρότερος (μετά τον Ερμή), με διάμετρο 6794 χιλιόμετρα (53% αυτή της γής) ενώ η βαρύτητα του είναι μόλις το 38% της βαρύτητας της Γης. Ο Άρης είναι ένας από τους τέσσερισ βραχώδεις πλανήτες (πλανήτες που έχουν στερεή επιφάνεια). Συχνά αναφέρεται ως ο κόκκινος πλανήτης λόγω του χρώματος του το οποίο οείλεται στα οξείδια σιδήρου στην επιφάνειά του. Ο Άρης έχει εποχές και πάγο στους πόλους του όπως και η γή ενώ έχει πολύ αραιή ατμόσφαιρα. Στον Άρη βρίσκεται το μεγαλύτερο ηφαίστειο (και ταυτόχρονα το ψηλότερο βουνό) του Ηλιακού Συστήματος, το όρος Όλυμπος, καθώς και η μεγαλήτερη κοιλάδα στο Ηλιακό Σύστημα, η Κοιλάδα Μαρινέρις.

Ο Άρης συμπληρώνει μια περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 1,8809 γήινα χρόνια, με εκκεντρικότητα τροχιάς 0,093 - τη μεγαλύτερη εκκεντρικότητα από οποιδήποτε άλλο πλανήτη με εξαίρεση τον Ερμή. Βρίσκεται σε απόσταση από τον ήλιο κατά μέσο όρο 1,52 φορές την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

Περιστροφή

[επεξεργασία]

Ο Άρης περσιτρέφεται γύρω από τον άξονα του με ορθή φορά (στην κατεύθυνση περιφοράς) μια φορά κάθε 24 ώρες, 37 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Αυτή η περίοδος περιστροφής είναι η πιο κοντινή σε αυτή της Γης από ποιοδήποτε άλλο πλανήτη. Ο άξονας περστροφής του Άρη έχει κλίση 25,19° σε σχέση με το κάθετο στο επόπεδο περισγροφής του, κι αυτή είναι η πιο κοντινή στην κλίση 23.45° του άξονα της Γης από κάθε άλλο πλανήτη.

Εσωτερική Δομή

[επεξεργασία]

Κατά τον 19° αιώνα οι επιστήμονες πίστευαν ότι αναπτύχθηκε ζωή στον Άρη. Ο Ιταλός αστρονόμος Τζιοβάνι Σκιαπαρέλι είχε ανακαλύψει κανάλια στην επίφάνεια του Άρη το 1887. Αυτά φαινόντουσαν σαν σημάδια στην επιφάνεια του Άρη. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτά τα κανάλια είχαν κατασκευαστεί από νοήμονα όντα με σκοπό την εκτροπή νερού από τους πόλους προς τις ερήμους. Όπως και η Γη, ο Άρης είχε εποχές. Την Άνοιξη και το καλοκαίρι, το χρώμα στις πιο σκορόχρωμες περιοχές άλλαζε από γαλαζοπράσινο σε κίτρινο. Για αυτό, είχει υποτεθεί ότι φυτά αυημερούσαν στην επιφάνεια του Άρη. Ωστόσο, το ερευνητικό σκάφος Μάρινερ 4 έστειλε στη Γη φωτογραφίες ενός νεκρού πλανήτη. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο σε συνδυασμό με ιδιαίτερη σύσταση του εδάφους καθιστούν εμπόδια για την ανάπτυξη ζωής στον Άρη.

Δορυφόροι

[επεξεργασία]

Ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος και κοντινότερος στον Άρη από τους δύο δορυφόρους του, με διάμετρο μόλις 26 χιλιόμετρα στον ένα άξονα και μόλις 18 χιλιόμετρα στον άλλο άξονα. Ανάμεσα σε όλους τους δορυφόρους που είναι οι μεγαλύτεροι δορυφόροι ενός συγκεκριμένου πλανήτη, ο Φόβος είναι ο μικρότερος, τόσο σε απόλυτη τιμή όσο και αναλογικά σε σύγκριση με το μέγεθος του πλανήτη του.

Ο Δείμος έχει διάετρο 16 Χιλιόμετρα στον ένα άξονα και 10 χιλιόμετρα στον άλλο.