Βικιβιβλία:Τι να κάνω σε περίπτωση βανδαλισμού

Από Βικιβιβλία

Ας πούμε ότι είδατε κάποια σελίδα που υπέστη βανδαλισμό, πχ. κάποιος αντικατέστησε τη σελίδα με βρισιές ή πρόσθεσε μια καινούργια σελίδα με άχρηστο ή προσβλητικό περιεχόμενο. Εσείς λοιπόν επαναφέρετε τη σελίδα στην τελευταία σωστή εκδοχή, ή τη σημαδεύετε για διαγραφή. Συγχαρητήρια! Μόλις αντιμετωπισατε με επιτυχία το βανδαλισμό! Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ένας Βάνδαλος πειράζει μία σελίδα μόνο.

Αν έχετε διάθεση, μπορείτε να ελέγξετε οποιεσδήποτε άλλες πρόσφατες αλλαγές προέκυψαν από την ίδια διεύθυνση IP και να δείτε αν αυτές οι αλλαγές είναι επίσης βανδαλισμός. Εάν είναι, επαναφέρεστε κι αυτές. Συγχαρητήρια, και ευχαριστούμε. Μόλις αντιμετωπίσατε με επιτυχία τον επανειλημμένο βανδαλισμό!

Για επίμονους βάνδαλους που πειράζουν πολλές σελίδες, να σκεφτείτε να τους προσθέσετε στη σελίδα Τρέχοντες βανδαλισμοί. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν χρειάζεται, και ένας διαχειριστής μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τον κανονικό τρόπο.

Πώς να προσθέσετε κάποιον στη σελίδα «Τρέχοντες βανδαλισμοί»[επεξεργασία]

Όταν παρατηρείτε κάτι που νομίζετε πρόκειται για βανδαλισμό, σημειώστε τη σχετική διεύθυνση IP ή το όνομα χρήστη. Επεξεργάζεστε τη σελίδα Τρέχοντες βανδαλισμοί προσθέτοντας τη διεύθυνση του ατόμου, υπογράψτε τη σημείωσή σας με το να γράφετε ~~~~ για να εμφανίζονται και η ημερομηνία και η ώρα, βάλτε τη διεύθυνση ή το όνομα χρήστη στην σύνοψη επεξεργασίας, και αποθηκεύστε την.

Ο βανδαλισμός εμφανίζεται στις Πρόσφατες αλλαγές, μαζί με τη διεύθυνση IP ή το όνομα χρήστη του θεωρούμενου βανδάλου, και οι υπόλοιποι Βικισυγγραφείς μπορούν να αποφασίσουν συλλογικά αν πράγματι έγινε ζημιά. Αν υπάρχει συναίνεση στο ότι ένας βανδαλισμός εντοπίστηκε σωστά, όλοι θα βοηθάνε με στην επιδιόρθωση της ζημιάς. Όταν η επίθεση έχει τελειώσει, γυρίστε στη σελίδα και αφαιρέστε τις πληροφορίες που προσθέσατε.

Αν δεν έγινε καμία επίθεση (πχ. επρόκειτο για σύγκρουση απόψεων για την καταλληλότητα του περιεχομένου ή του στυλ της σελίδας, και όχι επίτηδες βανδαλισμό, τα στοιχεία θα αφαιρεθούν από τη σελίδα Τρέχοντες βανδαλισμοί.Ελπίζουμε οι περιπτώσεις λάθος καταγραφής στη σελίδα να είναι σπάνιες.

Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε αυτή τη σελίδα μόνο για αυθεντική και κακόβουλη επίθεση, και μόνο για μια εκτεταμένη επίθεση. Αν κάνετε αλλαγές σε αυτή τη σελίδα για οποιονδήποτε άλλο λόγο, βάλτε «αυτό δεν είναι ειδοποίηση βανδαλισμού» ή κάτι παρόμοιο στη σύνοψη επεξεργασίας, η σημειώστε την ως «μικρή» αλλαγή.

Φραγή βανδάλων[επεξεργασία]

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα και το κύρος να φράξουν διευθύνσεις IP των σταθερών βανδάλων. Οι φραγές αυτές θα έπρεπε να διαρκούν το πιο πολύ για ένα μήνα, στην περίπτωση των στατικών διευθύνσεων IP πουν δεν μπαίνουν μέσω proxy. Στην περίπτωση των δυναμικών IP ή αυτών που μπαίνουν μέσω proxy, οι φραγές θα έπρεπε να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη διάρκεια, για να αποφευχθεί η ενόχληση των γνήσιων συνεισφερόντων, εξαρτώντας από τον αριθμό ανθρώπων που θα ήταν αποκλεισμένοι λόγω των φραγών.


Πώς να επαναφέρεστε μια παλαιότερη εκδοχή[επεξεργασία]

Για να επαναφέρεστε μια πρωτύτερη εκδοχή:

  • Κάντε κλικ στην καρτέλα «ιστορικό» και διαλέξτε την ημερομηνία και την ώρα της παλαιότερης εκδοχής την οποία θελήσετε να επαναφέρετε.
  • Στη σχετική σελίδα θα δείτε κάτω από τον τίτλο κάτι που μοιάζει με Έκδοση στις 15:12, 30 Αυγούστου 2007.
  • Επιβεβαιώστε ότι διαλέξατε τη σωστή εκδοχή και κάντε κλικ στην καρτέλα «Επεξεργασία» ως συνήθως.
  • Θα δείτε προειδοποίηση κάτω από το πλαίσιο επεξεργασίας ότι πρόκειται για παλιά εκδοχή που θα επεξεργαστείτε.
  • Αγνοήσετε την προειδοποίηση και αποθηκεύστε τη σελίδα. Φροντίστε να προσθέσετε τη λέξη «επαναφορά» στη σύνοψη επεξεργασίας.

Γενικά, μια επαναφορά είναι η προτεινόμενη ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τον βανδαλισμό. Προσπαθήστε να αποφύγετε τους πολέμους επεξεργασίας, στους οποίους δύο χρήστες επαναφέρουν συνεχώς μια σελίδα ανάμεσα σε δύο καταστάσεις.

Πρότυπα[επεξεργασία]

Είμαστε μια μικρή κοινότητα και μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις βανδαλισμού είναι σπάνιες. Ωστόσο δεν έχουμε ανάγκη ακόμη από πρότυπα για μηνύματα σε σελίδες συζήτησης του θεωρούμενου βανδάλου. Με τον καιρό υπάρχει πιθανότητα να γίνει πρόβλημα εδώ όπως και στα άλλα σχέδια βίκι. Στα αγγλόφωνα Βικιβιβλία οι χρήστες έφτιαξαν πρότυπα που εξηγούνται εδώ.


Αυτό το κείμενο βασίζεται εν μέρη στο άρθρο στο http://en.wikibooks.org/wiki/Wikibooks:Dealing_with_vandalism.