Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Επαναφορά σελίδας

Από Βικιβιβλία

Η επαναφορά μιας σελίδας δηλώνει τη διαδικασία ακύρωσης των τροποποιήσεων που έγιναν σε αυτή μετά από κάποια παλαιότερη έκδοσή της. Αποτέλεσμα της επαναφοράς είναι η διαμόρφωση ενός άρθρου ως πιστό αντίγραφο μιας προγενέστερης έκδοσης.

Απλοί χρήστες (μη διαχειριστές)[επεξεργασία]

  • Επιλέξτε την καρτέλα ιστορικό της σελίδας (δίπλα από την επιλογή «επεξεργασία»).
  • Επιλέξτε το σύνδεσμο που αναγράφει την ώρα και ημερομηνία της παλαιότερης έκδοσης που επιθυμείτε να επαναφέρετε.
  • Η σελίδα που θα φανερωθεί αναγράφει κάτω από τον τίτλο την ώρα και ημερομηνία της συγκεκριμένης έκδοσης. Δύο επιπλέον σύνδεσμοι (Παλαιότερη έκδοση και Νεότερη έκδοση) σας οδηγούν σε προγενέστερες ή μεταγενέστερες εκδόσεις.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την σωστή έκδοση που θέλετε να επαναφέρετε και στη συνέχεια επιλέξτε την επεξεργασία της σελίδας.
  • Κατά την επεξεργασία, θα παρατηρήσετε μια προειδοποίηση πως επεξεργάζεστε μια παλιά έκδοση του συγκεκριμένου άρθρου.
  • Εφόσον είστε βέβαιοι πως θέλετε να επαναφέρετε τη σελίδα, μπορείτε να την αποθηκεύσετε. Προκειμένου να φανεί στις πρόσφατες αλλαγές πως πρόκειται για επαναφορά παλαιότερης έκδοσης, συνιστάται η προσθήκη του κατάλληλου σχολίου στη "Σύνοψη" (π.χ επαναφορά ή revert ή rv).

Αναίρεση[επεξεργασία]

Ο απλός χρήστης μπορεί επίσης να αναιρέσει μερικές συνεχόμενες αλλαγές όλες μαζί κατά περιορισμένες συνθήκες.

  • Από τη σελίδα ιστορικό, μπορείτε να διαλέξετε, πρώτα, στην αριστερή στήλη, την εκδοχή της σελίδας αμέσως πριν από τς αλλαγές που θέλετε να ακυρώσετε.
  • Έπειτα, διαλέξτε στη δεξιά στήλη την εκδοχή με την τελευταία αλλαγή που θέλετε να ακυρώσετε. (Όλες τις επόμενες αλλαγές θα κρατηθούν.)
  • Πατήστε το κουμπί «Σύγκριση των εκδόσεων που έχουν επιλεγεί» και θα παρουσιαστεί η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκδοχές.
  • Όταν έχετε βεβαιώσει ότι πρόκειται για τις αλλαγές που θέλετε να ακυρώσετε, κάντε κλικ στον σύνδεσμο «αναίρεση», πάνω και δεξιά, αμέσως κάτω από την ημερομηνία. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, θα δείτε την κανονική σελίδα επεξεργασίας με το καινούργιο κείμενο στο πλαίσιο, και με το εξής μήνυμα:
«Η επεξεργασία μπορεί να αναστραφεί. Παρακαλώ ελέγξτε την σύγκριση παρακάτω για να επιβεβαιώσετε ότι αυτό είναι το οποίο θέλετε να κάνετε, και έπειτα αποθηκεύστε τις αλλαγές παρακάτω για να τελειώσετε την αναστροφή της επεξεργασίας.»
Αυτό το κείμενο θα περιέχει τις αλλαγές μετά από την νεότερη εκδοχή που διαλέξατε, εφαρμοσμένες στην παλιότερη εκδοχή που διαλέξατε. Από αυτό το σημείο μπορείτε να επεξεργαστείτε πάλι το κείμενο ή να το αποθηκεύσετε χωρίς άλλη αλλαγή.
Αν υπήρχε πρόβλημα με την αναίρεση, αντί για τη σελίδα επεξεργασίας, θα δείτε μια σελίδα που λέει:
«Η επεξεργασία δεν μπορούσε να αναστραφεί λόγω αντικρουόμενων ενδιάμεσων επεξεργασιών.»
Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση ότι δύο οι περισσότερες αλλαγές που θέλετε να ακυρώσετε αφορούν την ίδια παράγραφο.

Μπορείτε επίσης από τη σελίδα «ιστορικό» να κάντε κλικ στο σύνδεσμο στο τέλος μιας γραμμής για να ακυρώσετε όλες τις αλλαγές μετά από την εκδοχή στη γραμμή με το σύνδεσμο, πάλι αν δεν υπάρχει πρόβλημα όπως περιγράφεται παραπάνω.

Διαχειριστές[επεξεργασία]

Στις σελίδες συνεισφοράς των χρηστών, οι διαχειριστές διαθέτουν μία επιπλέον επιλογή/σύνδεσμο που ονομάζεται "Επαναφορά στην προηγούμενη" και εμφανίζεται στην τελευταία τροποποίηση του χρήστη. Η ίδια επιλογή εμφανίζεται επίσης στην προβολή της διαφοράς μεταξύ των δύο πιο πρόσφατων αλλαγών (από την σελίδα των πρόσφατων αλλαγών). Με τη συγκεκριμένη επιλογή γίνεται η επαναφορά μιας σελίδας μαζί με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα σύνοψης. Αν στη διάρκεια της διαδικασίας κάποιος άλλος χρήστης τροποποιήσει την ίδια σελίδα, θα λάβετε ένα μήνυμα του συστήματος.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα, παρέχεται στους διαχειριστές προκειμένου να είναι σε θέση να επαναφέρουν σελίδες πιο γρήγορα, ειδικά σε περιπτώσεις βανδαλισμού.