Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Επιφόρτωση αρχείου

Από Βικιβιβλία

Συχνά σε ένα άρθρο, θα χρειαστεί να παραθέσετε ένα αρχείο ήχου, εικόνας ή βίντεο για να δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο του άρθρου. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο για τη ζωή ενός συγγραφέα, μπορεί να έχει και τη φωτογραφία του. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να επιφορτώσετε το αρχείο που χρειάζεστε, από τον υπολογιστή σας στο διακομιστή των Κοινών (Commons). Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανοίξετε έναν λογαριασμό εκεί και να συνδεθείτε. Έπειτα θα μπορέσετε να επιφορτώσετε το αρχείο σας πηγαίνοντας στο Special:Upload.

Παρόλο που υπάρχει η δυνατότητα επιφόρτωσης στα Βικιβιβλία, η έντονη προτίμησή μας είναι να βάλετε εικόνες και άλλα πολυμέσα στα Κοινά όπου θα είναι διαθέσιμα σε άλλα αδελφικά έργα wiki.

Διαδικασία επιφόρτωσης[επεξεργασία]

Για να επιφορτώσετε ένα αρχείο, βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένος στα Κοινά, και επίσης ότι το αρχείο που θέλετε να επιφορτώσετε βρίσκεται στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια πατήστε το σύνδεσμο "Φόρτωση αρχείου", που βρίσκεται στη δοκό εργαλείων αριστερά από κάθε σελίδα. Αυτό θα σας οδηγήσει στη σελίδα επιφόρτωσης. Ανάλογα με την πηγή της εικόνας ή άλλο υλικό, διαλέξτε έναν από τους συνδέσμους («Ποια είναι η πηγή του έργου;»). Θα οδηγηθείτε σε μια φόρμα όπου θα μπορέσετε να επιφορτώσετε το υλικό και να το περιγράψετε.

Στους περισσότερους φυλλομετρητές, θα δείτε ένα εικονίδιο "Αναζήτηση...", που θα εμφανίσει την καθιερωμένη αναζήτηση αρχείου του λειτουργικού σας συστήματος. Επιλέγοντας ένα αρχείο θα συμπληρωθεί το όνομα του, στο πεδίο δίπλα στο πλήκτρο (Όνομα πηγαίου αρχείου). Εάν θέλετε να αποθηκευθεί στα Κοινά με διαφορετικό όνομα αλλάξτε το στο πεδίο Όνομα αρχείου προορισμού. Στη συνέχεια γράψτε μια περιγραφή του αρχείου. Διαλέξτε επίσης μια άδεια χρήσης μέσω του επιλογέα (κάτω από το πλαίσιο για την περιγραφή της εικόνας). Πατήστε το πλήκτρο "Φόρτωση αρχείου" για να τελειώσετε την αποθήκευση. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο αν έχετε αργή σύνδεση.

Αυτόματα θα δημιουργηθεί μια σελίδα που θα περιέχει το αρχείο που επιφορτώσατε, την περιγραφή που εισαγάγατε και μια λίστα με τις σελίδες που χρησιμοποιούν το αρχείο. Ο τίτλος της σελίδας θα είναι της μορφής Εικόνα:<όνομα_αρχείου> εάν το αρχείο είναι εικόνα, ειδάλλως θα είναι Μέσον:<όνομα_αρχείου>. Δείτε για παράδειγμα τη σελίδα αυτής της εικόνας για να πάρετε μια γεύση.

Τι πρέπει να θυμάστε[επεξεργασία]

Οι προτιμώμενες μορφές αρχείων είναι JPEG για φωτογραφίες, PNG για σχέδια και άλλα εικονίδια, και OGG για ήχους. Παρακαλούμε να ονομάζετε τα αρχεία σας περιγραφικά για να αποφευχθεί σύγχυση. Για να συμπεριλάβετε μια εικόνα σε μια σελίδα, χρησιμοποιείστε ένα σύνδεσμο της μορφής [[w:Εικόνα:όνομα_αρχείου.jpg]] ή [[w:Εικόνα:όνομα_αρχείου.png|περιγραφή]] ή [[w:Μέσον:όνομα_αρχείου.ogg]] για ήχους.

Στην περιγραφή φροντίστε να συμπεριλάβετε μια πινακίδα πνευματικών δικαιωμάτων για να σημειωθεί το καθεστώς της συγκεκριμένης εικόνας. Εικόνες και γενικά αρχεία που περιορίζονται από πνευματικά δικαιώματα δεν επιτρέπονται στα Κοινά, ούτε επιτρέπετει η χρήση τους στα Βικιβιβλία