Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Ερωτήσεις αναγνωστών

Από Βικιβιβλία

Εφόσον ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει μια σελίδα, πώς μπορώ να εμπιστευτώ το περιεχόμενο των Βικιβιβλίων;

A1: Δεν μπορείτε!
Α2: Ας μιλήσουμε σοβαρά. Πρέπει να γίνει σαφές πως όλα αυτά αποτελούν απλά ένα πειραματικό έργο συνεργασίας, σε αντίθεση με όλα τα άλλα εκπαιδευτικά βιβλία, είτε τυπωμένα είναι αυτά, είτε στο Διαδίκτυο. Επομένως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τα αποτελέσματα, όσον αφορά στην ποιότητα και την πιστότητά τους, τουλάχιστον για όσο διάστημα η δουλειά δεν έχει προχωρήσει πολύ. Όπως και να ‘χει το πράμα, πρέπει πάντα να κρίνει κανείς τα άρθρα, ως προς το περιεχόμενό τους και όχι βασιζόμενος στην αξιοπιστία των συγγραφέων τους (άλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε, αυτό είναι μια πολύ κακή μέθοδος να κρίνει κανείς την αξιοπιστία μιας πληροφορίας).
Α3: Όπως κάθε προσπάθεια που βασίζεται στην συλλογικότητα και την ελευθερία των συμβαλλομένων, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, όσο περνάει ο καιρός, το σύνολο των ατομικών συμφερόντων θα κατευθυνθεί προς το συνολικό συμφέρον. Πράγματι, πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που συνδέονται στα Βικιβιβλία "διψούν" για γνώση και ότι όλο και κάποιος θα βρεθεί να διορθώσει μια λανθασμένη πληροφορία, είτε εκούσια είτε ακούσια.
Η δημιουργία του Linux είναι ένα καλό παράδειγμα παγκόσμιας συνεργασίας ατομικών συμφερόντων που τείνει προς το συνολικό συμφέρον.

Δείτε την αποποίηση ευθυνών για περισσότερες λεπτομέρειες.

Μπορούμε να κάνουμε συνδέσμους προς άλλες ιστοσελίδες, εφόσον δεν αντιγράφουμε το περιεχόμενό τους;

A: Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι επιτρέπονται στο βαθμό που προσφέρουν κάτι στη χρησιμότητα των Βικιβιβλίων. Πρέπει να έχετε υπ' όψιν όμως ότι τα Βικιβιβλία δεν είναι κατάλογος ιστοχώρων. Οι εξωτερικοί σύνδεσμοι πρέπει να στηρίζουν το περιεχόμενο της ενότητας και όχι να το αντικαταστήσουν. Δείτε πώς να τροποποιήσετε μια σελίδα για διάφορους τρόπους για να δημιουργήσετε συνδέσμους.

Ποιες είναι οι βιβλιογραφικές παραπομπές;

Α: Καμιά ιδιαίτερη. Το Διαδίκτυο, τα λεξικά, οι εγκυκλοπαίδειες, τα μαθήματα, οι προσωπικές ή επαγγελματικές μας γνώσεις. Ο καθένας έχει γνώσεις σε κάποιο πεδίο. Μόνο η διασταύρωση των πληροφοριών επιτρέπει την τελική εξακρίβωση και αντικειμενικότητά τους.