Βοήθεια:Πως να προσθέσετε εικόνες σε μια σελίδα

Από Βικιβιβλία
Μια ωραία πεταλούδα για τη ιστορία μιας πεταλούδας.

Πολλά άρθρα των Βικιβιβλίων θα κέρδιζαν αν είχαν εικόνες (φωτογραφία, σχέδιο, σκίτσο) που συνόδευαν το κείμενο. Ορίστε μερικοί κανόνες για την ενσωμάτωση των εικόνων στα άρθρα.

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να ξέρουμε ότι η μόνη πραγματική δυσκολία είναι να εγγυηθούμε ότι τα Βικιβιβλία δεν θα δεχτούν μήνυση για παράβαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εικόνων.

Κάθε εικόνα που δεν εγγυάται αυτά τα δικαιώματα μπορεί να δεχτεί πρόταση για διαγραφή από οποιονδήποτε.. Σ'αυτή την περίπτωση, η εικόνα θα αναγραφεί στη λίστα των υποψήφιων σελίδων για διαγραφή αναμένοντας την παρουσίαση εξηγήσεων ή/και μιας κοινής απόφασης.

Δεν είναι δυνατή η εμφάνιση εικόνας από εξωτερικό από τα Βικιβιβλία: αυτό επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων βανδαλισμού, των προβλημάτων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και των προβλημάτων άκυρου συνδέσμου.

Συνιστάται η χρησιμοποίηση των εικόνων του Wikicommons ή η φόρτωση προς εκεί, ώστε να μπορούν και άλλα Wikis (όπως η Βικιπαίδεια) να τις χρησιμοποιήσουν.

Αυτή η σελίδα μιλάει μόνο για τις εικόνες που προέρχονται από τα Commons(κοινά).

Χρησιμοποίηση των εικόνων[επεξεργασία]

Όταν βρίσκουμε μια εικόνα (ή τη φορτώνουμε γι'αυτό το λόγο), μπορούμε να την ενσωματώσουμε στο άρθρο. Για να φορτώσετε μια εικόνα στα Wikimedia Commons, δείτε Βοήθεια:Επιφόρτωση αρχείου.

Ένας ωραίος τρόπος παρουσίασης των εικόνων στα Βικιβιβλία χρησιμοποιεί ένα μικρό καδράκι όπως στο παράδειγμα πάνω και δεξιά.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εντολής: « thumb ». Αυτή η εντολή εμφανίζει:


[[Εικόνα:Όνομα_της_εικόνας.jpg|thumb]]
  • Εκτός αυτού, συνιστάται να γράφουμε μια μικρή εξήγηση της εικόνας:

[[Εικόνα:Όνομα_της_εικόνας.jpg|thumb|εδώ γράφουμε μια μικρή εξήγηση]]

  • Εάν η εικόνα δεν αντιπροσωπεύει παρά μερικούς ορισμούς, καλό είναι να το γράφουμε βάζοντας τον αριθμό (ή τους αριθμούς) του ορισμού (ορισμών) που εικονογραφεί:

[[Εικόνα:Όνομα_της_εικόνας.jpg|thumb|εδώ γράφουμε μια μικρή εξήγηση(1)]]

Αυτό εμφανίζει το καδράκι που βλέπετε στα δεξιά της οθόνης.

Συνιστάται επίσης να γράφουμε τη λέξη που εικονογραφούμε σε έντονη γραφή μέσα στην εξήγηση (όπως γίνεται στα παραδείγματα).