Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιβιβλία

Από Βικιβιβλία

Τα Βικιβιβλία είναι ένα σχέδιο πάνω στο οποίο μπορείτε κι εσείς να συμβάλλετε! Βασίζεται στην αρχή του w:wiki, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάξετε κάθε σελίδα.

Δείτε επίσης:

Τί είναι τα Βικιβιβλία ;[επεξεργασία]

Τα Βικιβιβλία είναι το ελληνόφωνο μέρος του σχεδίου Wikibooks, μία συλλογή βιβλίων ανοιχτού περιεχομένου, εγχειριδίων, καθώς και άλλων κειμένων, τα οποία διευθύνονται από ένα σύνολο ιντερναυτών και στα οποία μπορείτε να συνεισφέρετε.

Η παρούσα κατάσταση[επεξεργασία]

Σήμερα, Τρίτη 16 Ιούλιος 2024, περίπου 251 βιβλία (ολολκηρωμένα και μη) είναι διαθέσιμα.

Τι άλλα Βικιβιβλία υπάρχουν ;[επεξεργασία]

Μπορούμε να παρουσιάσουμε κυρίως τα αγγλικά Wikibooks που επιδιώκουν τον ίδιο στόχο με τα δικά μας Βικιβιβλία, αλλά στα αγγλικά. Υπάρχουν σήμερα πολλά άλλα Βικιβιβλία : μπορείτε να βρείτε εδώ μια γενικότερη λίστα.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω ;[επεξεργασία]

Εξαρτάται από τα προσόντα σας και το χρόνο που διαθέτετε.

  • Ο ευκολότερος τρόπος να συμμετάσχετε είναι να να διαβάσετε τα υπάρχοντα βιβλία και ενδεχόμενα να διορθώσετε ό,τι λάθος πιθανώς βρείτε ή να κάνετε αναιρέσεις των αλλαγών από βανδαλισμό.
  • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κεφάλαια στα μη ολοκληρωμένα βιβλία, ή να γράψετε εσείς ένα βιβλίο, αρκεί να μην είναι μυθιστόρημα ή πρωτότυπη έρευνα.
  • Μια και πρόκειται για το ελληνόφωνο μέρος του σχεδίου, κάθε συνεισφορά στα Βικιβιβλία πρέπει να γίνεται στα ελληνικά εξαιρούνται τα βιβλία για την εκμάθηση ξένων γλωσσών αλλά κι εκεί με μέτρο.

Δεν καταλαβαίνω τη σύνταξη wiki και τη χρησιμοποίηση των εικονιδίων[επεξεργασία]

Κοιτάξτε τη σελίδα "Καινούργια σελίδα" καθώς και τη σελίδα "Πώς να τροποποιήσετε μια σελίδα" : θα σας βοηθήσουν σίγουρα. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να συμβουλευθείτε τη σελίδα "Βοήθεια" των Βικιβιβλίων.

Πάτε να κάνετε δοκιμές στην Αμμοδόχο. Μην ανησυχείτε μην τυχόν κάνετε λάθος : μπορείτε να το σβήσετε ανά πάσα στιγμή !

Προσοχή[επεξεργασία]

Εφόσον πρόκειται για ένα wiki, οι πληροφορίες που παρέχονται ενδέχεται να είναι λανθασμένες (δυστυχώς μάλιστα, καμιά φορά, επίτηδες, βλέπε βανδαλισμός). Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις πληροφορίες με προσοχή, όπως και αυτές που θα βρείτε στην Βικιπαίδεια ή, γενικά, σε κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας.

Τα Βικιβιβλία, επομένως, δεν μπορούν να χρησιμεύσουν σαν σταθερή αναφορά, κυρίως στο σημερινό στάδιο που είναι πολύ λίγο προχωρημένο. Πάντως, θα γίνει σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς εξελίσσεται. Μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς να βελτιωθεί αυτό το σχέδιο : μη διστάζετε λοιπόν να συνεισφέρετε, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Τέλος, μια και εκδίδεται υπό τους όρους ελεύθερης τεκμηρίωσης GNU το περιεχόμενο των Βικιβιβλίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, εφόσον σεβαστούν ορισμένοι απλοί κανόνες.