Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιβιβλία:Κανόνες χρήσης εικόνων

Από Βικιβιβλία

Αυτή δεν είναι επίσημη πολιτκή των Βικιβιλίων, αλλά σχέδιο για συζήτηση.


Βασικοί κανόνες[επεξεργασία]

Επιφόρτωση[επεξεργασία]

Έντονη προτίμησή μας είναι να μην επιφορτώσετε εικόνες στα Βικιβιβλία. Όταν έχετε επιβεβαιώσει ότι η άδεια χρήσης της εικόνας είναι κατάλληλη (δείτε παρακάτω), μπορείτε να την επιφορτώσετε στα Κοινά όπου θα είναι διαθέσιμη για όλα τα έργα wiki.

Γι να επιφορτώσετε μια εικόνα στα Κοινά, πρώτα πρέπει να ανοίξετε ένα λογαριασμό στα Κοινά (Wikicommons), μετά να πάτε στη σελίδα Special:Upload και να ακολουθήσετε τις οδηγίες.

Χρησιμοποιείστε ξεκάθαρους περιγραφικούς τίτλους, και θυμάστε ότι αν μια εικόνα με τον ίδιο τίτλο υπάρχει ήδη, θα αντικατασταθεί από την νέα.

Άδεια χρήσης[επεξεργασία]

Απαγορεύεται η ανάρτηση υλικού που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε φορέα. Η πολιτική του Ιδρύματος Wikimedia απαγορεύει γενικά τη χρήση εικόνων που δεν βρίσκονται υπό μια άδεια ελεύθερου περιεχομένου.

Αν την εικόνα δεν τη δημιουργήσατε εσείς, πρέπει να ελέγξετε την άδεια χρήσης της για να διορίσετε αν η άδεια συμβιβάζεται με την GFDL. Δείτε τον κατάλογο αδειών που είναι σε χρήση εδώ.

Στα Κοινά, χρησιμοποιήστε την σελίδα περιγραφής εικόνας για να περιγράψετε μια εικόνα και τα πνευματικά της δικαιώματα. Πάντα να αναφέρετε την πηγή της εικόνας (δηλαδή που την βρήκατε). Αν η εικόνα αποτελεί δική σας δημιουργία, αναφέρετέ το στην σελίδα περιγραφής της εικόνας.

Μορφή της εικόνας[επεξεργασία]

Ανεβάστε μια έκδοση υψηλής ανάλυσης όταν είναι δυνατό. Χρησιμοποιείστε αρχεία JPEG για φωτογραφίες, PNG για εικονίδια, σήματα, σχέδια, χάρτες, σημαίες κλπ, και GIF για εικόνες με κίνηση. Μην χρησιμοποιείτε εικόνες BMP, είναι ασυμπίεστες και καταλαμβάνουν πολύ χώρο.

Περιεχόμενο της εικόνας[επεξεργασία]

Αν δημιουργήσετε μια εικόνα που περιέχει κείμενο, παρακαλούμε να ανεβάσετε και μια έκδοσή της χωρίς κείμενο. Θα βοηθήσει τους συνεισφέροντες σε άλλες γλώσσες να τις χρησιμοποιήσουν (να τις μεταφράσουν). Επεξεργαστείτε τις εικόνες ώστε να δείχνουν μόνο το σχετικό θέμα.

Χρήση στο κείμενο[επεξεργασία]

Μην βάζετε τα στοιχεία σας στα άρθρα ή επάνω στις εικόνες. Βάλτε τα στην σελίδα περιγραφής τους. Βάζετε καλό εναλλακτικό κείμενο στις εικόνες.

Σκεφτείτε καλά αν όντως είναι απαραίτητες κάποιες εικόνες που απεικονίζουν θέματα που μπορεί να προκαλούν την αποστροφή ή προσβάλλουν την αιδώ. Αν αμφιβάλλετε για την χρησιμότητα μιας τέτοιας εικόνας συζητήστε το στης σελίδα συζήτησης του σχετικού άρθρου.

Δείτε επίσης[επεξεργασία]

Βοήθεια:Πως να προσθέσετε εικόνες σε μια σελίδα