Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιβιβλία:Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων

Από Βικιβιβλία

Σύμφωνα με την πολιτική των Βικιβιβλίων δεν επιτρέπεται η ανάρτηση υλικού που δεν υπόκειται στην Βικιβιβλία:Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται γενικά η δημοσίευση υλικού του οποίου κάποιος τρίτος έχει τα πνευματικά δικαιώματα, ακόμη και όταν τα διανέμει δωρεάν. Δείτε Βικιβιβλία:Άδεια χρήσης για υλικό από άλλες πηγές για πληροφορίες για τις αποδεκτές άδειες χρήσης.

Σημείωση σελίδων που πιθανόν να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα[επεξεργασία]

Αν υποπέσει στην αντίληψή σας κάποιο άρθρο ή εικόνα που πιθανόν να παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου, παρακαλούμε να προσθέσετε {{copyright}} στο κείμενο του άρθρου ή την σελίδα περιγραφής της εικόνας, ώστε να εμφανιστεί αυτόματα στην κατηγορία Παραβίαση Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Επιμέλεια σελίδων που πιθανόν να παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα[επεξεργασία]

Ο κάθε χρήστης των Βικιβιβλίων μπορεί να διερευνήσει αν ένα κείμενο ή μια φωτογραφία παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου τρίτου, χωρίς να είναι διαχειριστής. Μόνο στην περίπτωση που τελικά το κείμενο αποτελεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων χρειάζεται να ενημερωθεί κάποιος διαχειριστής για την διαγραφή της σελίδας ή εικόνας (και κάποιες φορές όταν υπάρχει και ελεύθερο κείμενο στην σελίδα, δεν είναι απαραίτητη η διαγραφή αλλά απλά η αφαίρεση του κειμένου που αποτελεί παραβίαση).

Το πρώτο βήμα μετά την αναγνώριση ότι το κείμενο βρίσκεται κάπου αλλού είναι να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κείμενο από εκδοτικό οίκο ή ιστοσελίδα που ενεργεί εμπορικά. Αν εμφανώς είναι εμπορική ιστοσελίδα ή το κείμενο είναι από έντυπο βιβλίο ή εφημερίδα, τότε μπορεί να διαγραφεί άμεσα, καθώς είναι απίθανο να τα έχουν διαθέσει οι ίδιοι υπό την Βικιβιβλία:GNU Free Documentation License. Ωστόσο κατά την κρίση του καθενός μπορεί να γίνει ερώτηση προς τον αρθρογράφο ενός κειμένου για την περίπτωση που θέλει να ελευθερώσει το κείμενο υπό την GFDL εκ των υστέρων. Προσοχή: Δεν αρκεί η παραχώρηση άδειας για δημοσίευση του κειμένου ή της εικόνας στα Βικιβιβλία. Είναι απαραίτητη η άδεια για δημοσίευση του κειμένου ή της εικόνας οπουδήποτε σύμφωνα με τους όρους της GFDL (ή και άλλης ελεύθερης άδειας για τις εικόνες).

Το δεύτερο βήμα είναι η ερώτηση προς τον χρήστη που καταχώρισε το κείμενο, για το αν είναι ο ίδιος ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ή έχει πάρει σχετική άδεια. Αυτό φυσικά, μπορεί να γίνει μόνο στην περίπτωση που ο χρήστης έχει λογαριασμό στα Βικιβιβλία και δεν μπαίνει ως ανώνυμος. Πολλές φορές μπορούμε να ζητήσουμε απόδειξη για την βεβαίωση ότι ο χρήστης είναι ο ίδιος ο συντάκτης του κειμένου. Για κάτι τέτοιο είναι αρκετό ένα e-mail από την διεύθυνση της ιστοσελίδας όπου είναι δημοσιευμένο το κείμενο [1] προς τον χρήστη που το επιμελείται (ή η ανάρτηση σε κάποιο χώρο της ιστοσελίδας-πηγής μιας επισήμανσης).

Το τρίτο βήμα (αν δεν έχουμε βεβαιωθεί προηγουμένως) είναι η αποστολή δικού μας e-mail προς την ιστοσελίδα όπου βρίσκεται το κείμενο. Ένα πρότυπο e-mail βρίσκεται στην w:Βικιπαίδεια:Προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων/e-mail (για τη Βικιπαίδεια), και στην w:en:Wikipedia:Boilerplate_request_for_permission (για την Wikipedia) στα αγγλικα. Αν δεν υπάρξει θετική απάντηση μέσα σε 10 ημέρες, τότε το κείμενο μπορεί να διαγραφεί.

Αν πρόκειται για εικόνα ή άλλο πολυμέσο που αναρτήθηκε στα Βικιβιβλία και όχι στα Κοινά, όταν είτε βεβαιώθηκε ότι η άδεια χρήσης είναι ελεύθερη είτε πήραμε άδεια GFDL από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, το υλικό πρέπει να μεταφερθεί στα Κοινά και να σβηστεί από τα Βικιβιβλία.

Σημειώσεις[επεξεργασία]

  • [1]: Στην περίπτωση που πρόκειται για ιστοσελίδα με δικό της domain π.χ. www.miaselida.gr, αρκεί ένα e-mail από διεύθυνση αυτού του domain π.χ. info@miaselida.gr. Αν η ιστοσελίδα βρίσκεται σε δωρεάν πάροχο με διεύθυνση τύπου www.provider.gr/miaselida, αρκεί ένα e-mail από την διεύθυνση αυτού του λογαριασμού π.χ. miaselida@provider.gr.