Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βοήθεια:Ερωτήσεις συνεισφερόντων

Από Βικιβιβλία

Για να αρχίσετε

Γιατί να συνεισφέρω στα Βικιβιβλία;

Για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων:

* Γιατί είναι εμπλουτισμός για το πνεύμα.
* Για να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με άλλους.
* Για να σκληραγωγήσετε την ανεκτικότητα και τη διπλωματικότητά σας!
* Για να γνωρίσετε ανθρώπους με πάθος για διάφορους τομείς και να επικοινωνήσετε μαζί τους.
* Για να διορθώσετε πολύ εύκολα οτιδήποτε λάθος, ορθογραφικό ή όχι.
* Γιατί είναι μια συλλογή ελεύθερων βιβλίων, προσιτή και χρησιμοποιήσιμη απ' τον καθένα.

Υπάρχουν κανόνες ύφους ή διάφορες συμβουλές για τη σύνταξη των άρθρων;

Αφού τα Βικιβιβλία είναι σε πρώιμο στάδιο, δεν υπάρχει οδηγός ύφους, αλλά μπορείτε εσείς να προτείνετε κανόνες και ιδέες για τη δομή των βιβλίων στον ιστοχώορο της κοινότητας. Υπάρχει και ένας σύντομος οδηγός για καινούργιες συγγραφείς. Ίσως να σας φανεί χρήσιμη η πολιτική των αγγλόφωνων Wikibooks.

Υπάρχει δυνατότητα να κάνω δοκιμές χωρίς να κινδυνεύω να καταστρέψω κάτι;

Έχουμε αυτό που λέμε την αμμοδόχο για τις δοκιμές. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι θέλετε. Σας συνιστούμε να ανοίξετε δυο παράθυρα της αμμοδόχου, ένα για να βλέπετε τους κανόνες και ένα για να γράφετε. Πάντως, μην ανησυχείτε: εφόσον δεν είστε σίγουρος/η για κάτι, δεν χρειάζεται να πατήσετε στο 'Αποθήκευση', αρκεί να κάνετε κλικ στο 'Προεπισκόπηση' για να δείτε το αποτέλεσμα των δοκιμών σας.

Θα ήθελα να συνεισφέρω αλλά φοβάμαι μην κάνω χαζομάρες...

Λογικός ο φόβος σας, αλλά μην ανησυχείτε: όσο περισσότερο συνεισφέρετε, τόσο περισσότερο θα ξεδιαλύνονται τα σκοτεινά σημεία. Τα τυχόν λάθη, διορθώνονται πολύ απλά. Στην πραγματικότητα, είναι ίσως πιο απλό να δημιουργηθεί μια σελίδα, καθώς και να τροποποιηθεί, παρά να καταστραφεί.

Ο λογαριασμός χρήστη

Δείτε τη σελίδα που αφορά τους λογαριασμούς χρηστών για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορώ να συνεισφέρω με μια ανώνυμη διεύθυνση IP;

Ναι, είστε ευπρόσδεκτος να συνεισφέρετε με το αληθινό σας όνομα, με ένα ψευδώνυμο ή ανώνυμα (η διεύθυνση IP σας καταγράφεται αντί για το όνομα χρήστη). Όμως οι συνεισφορές που προέρχονται από διευθύνσεις IP θεωρούνται ύποπτες, κυρίως λόγω των βανδαλισμών. Συνιστάται λοιπόν να σχολιάζετε σωστά τις τροποποιήσεις σας στην περίληψη, κάτω από το κάδρο τροποποίησης.

Σε τι χρησιμεύει το όνομα χρήστη;

Το όνομα χρήστη σας επιτρέπει κυρίως:

 • να αποθηκεύετε τις προτιμήσεις σας, άρα να προσωποποιείτε και να διατηρείτε τον τρόπο με τον οποίο τα Βικιβιβλία εμφανίζεται στην οθόνη σας,
 • να φαίνεται αυτόματα το όνομά σας στις τροποποιήσεις που κάνετε. Αυτό εμφανίζεται στη σελίδα των πρόσφατων αλλαγών ή στα ιστορικά, αντί να εμφανίζεται απλά μια απρόσωπη διεύθυνση IP,
 • να συνδεθείτε από έναν άλλο υπολογιστή, με τον ίδιο κωδικό,
 • να μπορείτε να μετακινήσετε μια σελίδα,
 • να μπορούν οι άλλοι να σας βρουν μέσω της σελίδας συζήτησής σας,
 • να διαθέτετε τη λίστα όλων των τροποποιήσεων που έχετε κάνει.

Πώς να φτιάξω ένα όνομα χρήστη;

Αρκεί να κάνετε κλικ πάνω στον σύνδεσμο "Σύνδεση", μετά στο "Ανοίξτε έναν λογαριασμό", και να συμπληρώσετε τη φόρμα εγγραφής.

Υπάρχει κίνδυνος να βρεθώ με το όνομα ενός άλλου χρήστη;

Όχι!

Υπάρχουν κανόνες για να διαλέξω ένα όνομα χρήστη;

Οποιοδήποτε όνομα μπορεί να χρησιμοποιηθεί (όμως ένα υβριστικό όνομα μάλλον δεν θα έκανε καλή εντύπωση στους άλλους χρήστες και θα σας ζητούσαν μάλλον να το αλλάξετε). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αληθινό σας όνομα, αν το επιθυμείτε. Δείτε Βικιβιβλία:Όνομα χρήστη για άλλα παράγοντα να έχετε υπ' όψιν στην επιλογή του.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ψευδώνυμο ακόμα και αν έχω γραφτεί με άλλο όνομα;

Ναι, μπορείτε να το κάνετε μέσα από τις προτιμήσεις σας. Πάντως, αποφύγετε να πάρετε το ίδιο ψευδώνυμο με κάποιον άλλο. Δεν θα ξέραμε πια ποιος είναι ποιος.

Πώς μπορώ να υπογράψω τις συνεισφορές μου;

Η υπογραφή διατηρείται στο ιστορικό των τροποποιήσεων κάθε άρθρου. ΔΕΝ υπογράφουμε τα άρθρα εφόσον κάθε άρθρο είναι κοινό σε όλους.

Θα ήθελα να αλλάξω όνομα χρήστη.

Αρκεί να το ζητήσετε στον ιστοχόωρο της κοινότητας.

Γιατί ο λογαριασμός χρήστη μου δεν αναγνωρίζεται στις ιστοσελίδες των άλλων γλωσσών;

Απλά διότι κάθε ιστοσελίδα έχει τη δική του βάση δεδομένων. Οι ιστότοποι είναι ανεξάρτητοι. Όταν ανοίγετε λογαριασμό χρήστη στον ιστότοπο ενός δεδομένου σχεδίου για μια δεδομένη γλώσσα, ο λογαριασμός σας ανήκει μόνο σε αυτό το σχέδιο. Ετοιμάζεται το mw:Extension:CentralAuth που μπορείτε να το δοκιμάσετε εδώ (σε δοκιμαστική μόνο φάση).

Πώς να χρησιμοποιήσετε εικόνες στα Βικιβιβλία

Πώς γίνεται να βάλω μια εικόνα σε ένα άρθρο;

Πρέπει πρώτα η εικόνα να βρίσκεται στον εξυπηρετητή των Commons. Μπορείτε να επιφορτώσετε τις δικές σας εικόνες, υπό τον όρο να καλύπτονται από την άδεια χρήσης GFDL. Για λεπτομερείς οδηγίες δείτε πως να επιφορτώσετε ένα αρχείο.

Από τη στιγμή που η εικόνα βρίσκεται στον εξυπηρετητή, μπορείτε άνετα να τη βάλετε στο άρθρο σύμφωνα με τους κατάλληλους κανόνες.

Πώς να βάλω μια εικόνα στα Κοινά;

Πρώτα πρέπει να ανοίξετε ένα λογαριασμό στα Κοινά (Wikicommons), μετά να πάτε στη σελίδα Special:Upload και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Όλη η διαδικασία εξηγείται στην πως να επιφορτώσετε ένα αρχείο.

Πώς να βάλω μια εικόνα στη σελίδα μου, όπως θέλω;

Πάτε στη σελίδα Βοήθεια:Πως να προσθέσετε εικόνες σε μια σελίδα για τις λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση των εικόνων.

Πώς να βάλω έναν σύνδεσμο προς μια εικόνα χωρίς να την εμφανίσω;

Υπάρχουν διάφορες συντάξεις :

* [[Εικόνα:κάτι.jpg]] εμφανίζει την ίδια την εικόνα,
* [[:Εικόνα:κάτι.jpg]] δημιουργεί ένα σύνδεσμο προς τη σελίδα περιγραφής της εικόνας (χρήσιμο για τις συζητήσεις, καθόλου για τα άρθρα),
* [[media:κάτι.jpg]] φτιάχνει ένα σύνδεσμο προς την εικόνα.

Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω στα Βικιβιβλία μια εικόνα που βρίσκεται στη Βικιπαίδεια, γίνεται αυτό;

Έχετε δυο δυνατότητες:

 • είτε η εικόνα που είδατε στη Βικιπαίδεια είναι ήδη στα Κοινά, οπότε αρκεί να χρησιμοποιήσετε το ίδιο όνομα αρχείου για να εμφανιστεί στα Βικιβιβλία,
 • είτε η εικόνα βρίσκεται στον εξυπηρετητή της Βικιπαίδειας. Σ' αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί πρώτα να αποθηκεύσετε την εικόνα στη μηχανή σας και μετά στον εξυπηρετητή των Κοινών, ώστε να την καταστήσετε διαθέσιμο στα Βικιβιβλία. Μην ξεχνάτε να αντιγράψετε επίσης την περιγραφή της εικόνας, καθώς και την προέλευσή της.

Πνευματικά δικαιώματα

Βρήκα μια ενδιαφέρουσα πηγή πληροφοριών, δεν ξέρω όμως αν μπορώ να αντιγράψω το περιεχόμενό της στο άρθρο μου. Είδα την προειδοποίηση που μιλάει για τα πνευματικά δικαιώματα στο κάτω μέρος της κάθε σελίδας και δεν ξέρω τι να κάνω;

Τα Βικιβιβλία εκδίδονται υπό την άδεια χρήσης GFDL. Με λίγα λόγια, μην αντιγράφετε κάτι εκτός και αν :

 1. ανήκει στο δημόσιο πεδίο (έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να ζητήσει δικαιώματα συγγραφής), ή
 2. δημοσιεύεται επίσης υπό την GNU Free Documentation License, ή
 3. δημοσιεύεται υπό μια άδεια χρήσης που συμβιβάζεται με την GFDL (π.χ. cc-by).

Δείτε τον κατάλογο αποδεκτών άδειων χρήσης.

Το ότι μπορείτε και διαβάζετε ελεύθερα μια σελίδα στο διαδίκτυο δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι μπορείτε να ξαναχρησιμοποιήσετε το περιεχόμενό της στα Βικιβιβλία. Ακόμα και αν τα δεδομένα εκδίδονται υπό μια άδεια χρήσης που μοιάζει με μια "ελεύθερη" άδεια χρήσης, μπορεί να μην έχετε το δικαίωμα να τα ξαναχρησιμοποιήσετε. Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία, φτιάξτε πρώτα μια σελίδα /Συζήτηση και ρωτήστε τη γνώμη των άλλων χρηστών των Wiki. Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας απαντήσει.

Το περιεχόμενο των άρθρων βίκι είναι "ελεύθερο" υπό την έννοια Open content ; Υπό ποια άδεια χρήσης δημοσιεύεται;

Το περιεχόμενο των Βικιβιβλίων καλύπτεται από την άδεια χρήσης GFDL (GNU Free Documentation License).

Προσοχή, υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με τον όρο "ελεύθερη" της GFDL. Για παράδειγμα, το έργο Debian (σύμφωνα με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού), θεωρεί ότι η GFDL δεν είναι ελεύθερη άδεια χρήσης. (Περισσότερες λεπτομέρειες στο wiki του.)

Έχω ή μπορώ να αποκτήσω την άδεια δημοσίευσης μιας εικόνας ή ενός άρθρου στα Βικιβιβλία. Φτάνει αυτό;

Το περιεχόμενο των Βικιβιβλίων καλύπτεται από την άδεια χρήσης GNU Free Documentation License. Μόνο κάτι που καλύπτεται από την ίδια άδεια χρήσης, ή άλλη παρόμοια, ή ανήκει στο δημόσιο πεδίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα Βικιβιβλία. Αυτό σημαίνει ότι για να βάλετε στα Βικιβιβλία κάτι που βρήκατε αλλού, χρειάζεστε την άδεια να το δημοσιεύσετε μ' αυτήν την άδεια χρήσης. Θυμηθείτε επίσης να γράψετε ότι έχετε αυτή την άδεια, είτε μέσα στο ίδιο το άρθρο, είτε στη σελίδα συζήτησής του, αλλιώς κάποιος θα μπορούσε να σβήσει αυτό που βάλατε νομίζοντας ότι πρόκειται για λογοκλοπή. Δείτε τον κατάλογο αποδεκτών άδειων χρήσης.

Έχουμε το δικαίωμα να αντιγράψουμε 'ως έχουν' τα κείμενα των νόμων, των διατάξεων ή άλλων νομικών κειμένων κατά τη σύνταξη ενός άρθρου στα Βικιβιβλία;

Ναι, το έχουμε, αλλά πρέπει να το διευκρινίσουμε (και να το βάλουμε μέσα σε εισαγωγικά).

Δημιουργία, τροποποίηση και διαγραφή σελίδων (για προχωρημένους)

{{Ερώτηση FAQ|Πώς μπορώ να αλλάξω τον τίτλο ενός άρθρου ; Για παράδειγμα, να αλλάξω το "ελλάδα" σε "Ελλάδα"... Πάτε στη σελίδα που θέλετε να αλλάξετε. Κάντε κλικ στο "μετακίνηση". Γράψτε το καινούργιο όνομα και εξηγήστε γιατί κάνετε την αλλαγή.

Μην αντιγράφετε απλά το περιεχόμενο της σελίδας γιατί έτσι χάνεται το ιστορικό της.

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να "μετακινήσουν" μια σελίδα.

Σημειώστε ότι η παλιά σελίδα γίνεται έτσι σελίδα ανακατεύθυνσης προς την καινούργια. Αυτό επιτρέπει, για παράδειγμα, να βρεθεί το νέο άρθρο έστω και αν πληκτρολογήσουμε το παλιό!

Πώς μπορώ να βλέπω τις τελευταίες τροποποιήσεις μιας σελίδας, χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να γυρίζω να τη βλέπω κάθε λίγο και λιγάκι;

Πάτε στη σελίδα που σας ενδιαφέρει και κάντε κλικ στο "παρακολούθηση". Αρκεί πλέον να επισκέπτεσθε τακτικά τη "λίστα παρακολούθησής" σας.

Τι συμβαίνει όταν δυο άτομα (ή περισσότερα) προσπαθούν να τροποποιήσουν την ίδια σελίδα, την ίδια στιγμή;

Εάν οι αλλαγές δεν αφορούν την ίδια παράγραφο(;) της σελίδας, θα συγχωνευτούν αυτόματα και χωρίς αυτό να φανεί.

Αντίθετα, αν προσπαθείτε και οι δυο να αλλάξετε το ίδιο μέρος, μόνο ο πρώτος θα μπορέσει να αποθηκεύσει τις τροποποιήσεις του. Οι άλλοι θα πάρουν ένα μήνυμα λάθους και θα μπορούν να προσθέσουν τις αλλαγές τους στην νεότερη παραλλαγή της σελίδας. Επίσης, το πρόγραμμα Wiki κάνει αυτόν τον έλεγχο όταν ζητάτε μια προεπισκόπηση της σελίδας. Δείτε την εξήγηση στη σελίδα Βοήθεια:Σύγκρουση επεξεργασίας.

Σημειώστε ότι το Wiki αγνοεί τις ανταγωνιστικές εκδόσεις για έναν χρήστη ή την ίδια διεύθυνση IP. Αυτός ο τύπος λάθους προκαλείται συνήθως όταν χρησιμοποιούμε το κουμπί 'επανόδου' του φυλλομετρητή για να διορθώσουμε μια σελίδα. Μπορείτε να δοκιμάσετε να δείτε αυτά τα λάθη χρησιμοποιώντας δυο φυλλομετρητές ή δυο υπολογιστές.

Τι πρέπει να κάνω για να διαγράψω μια σελίδα που δημιούργησα;

Το πιο απλό είναι να βάλετε το πρότυπο {{διαγραφή}} στο πάνω μέρος του άρθρου, κάτι που θα το κάνει να εμφανιστεί στη λίστα των σελίδων που αναμένεται να διαγραφούν. Μόλις έχουμε διαχειριστή, αυτές οι σελίδες θα διαγραφούν σε τακτική βάση.

Μόνο οι διαχειριστές μπορούν να διαγράψουν μια σελίδα.'

Ο σεβασμός του άλλου απαιτεί να γίνει αυτό με μεγάλη προσοχή, ιδίως εάν δεν είστε ο δημιουργός της σελίδας ή αν πολλοί άλλοι έχουν ήδη συνεισφέρει. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει: αρκεί να σβήσετε το κείμενο της σελίδας. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στον τίτλο της σελίδας για να ελέγξετε αν άλλες σελίδες αναφέρονται σ'αυτήν και, ενδεχομένως, να σβήσετε αυτές τις αναφορές. Ξανά, να είστε πολύ προσεχτικός/ή...

Συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, αντί να διαγράψουμε μια σελίδα, προτιμούμε να την μεταβάλουμε σε μια ανακατεύθυνση προς μιαν άλλη σελίδα. Εάν κάποιος έγραψε ένα καλό άρθρο πάνω στο "Εκπληκτικό", το άρθρο θα έπρεπε να μεταφερθεί στη σελίδα "εκπληκτικό" και να αντικατασταθεί με μια ανακατεύθυνση προς την καινούργια σελίδα. Πιστεύουμε ότι, κατ' αυτόν τον τρόπο, σεβόμαστε την αρχή της μικρότερης έκπληξης (κείμενο στα αγγλικά). Επιπλέον, αυτό αποφεύγει ένα αρνητικό αποτέλεσμα εάν κάποιος χρήστης αναζητήσει την εναλλακτική ορθογραφία.

Πώς να τροποποιήσω μια σελίδα που ανακατευθύνθηκε;

Η απλούστερη μέθοδος είναι να κάνετε κλικ στον τίτλο της, αφού πρώτα ανακατευθυνθείτε. Εάν, για παράδειγμα, προσπαθείτε να πάτε στη σελίδα ελλάδα, θα ανακατευθυνθείτε στο Ελλάδα. Στο πάνω μέρος της σελίδας, θα δείτε το μήνυμα: "Ανακατεύθυνση από ελλάδα", όπου "ελλάδα" φαίνεται σαν σύνδεσμος. Κάντε κλικ σ' αυτόν τον σύνδεσμο και θα μπορείτε να τροποποιήσετε τη σελίδα "ελλάδα". Μπορείτε μάλιστα να βγάλετε την εντολή ανακατεύθυνσης και την αντικαταστήσετε με το δικό σας κείμενο.

Πώς να ελέγξω την ορθογραφία μιας σελίδας;

Όταν τροποποιείτε ένα μεγάλο άρθρο, το πιο απλό είναι να 'κολλήσετε' το κείμενο στον επεξεργαστή κειμένου που έχετε, να ελέγξετε την ορθογραφία του, και μετά να το ξανακολλήσετε στα Βικιβιβλία.

Για τα αγγλικά και τα ελληνικά, εκδόσεις του φυλλομετρητή Firefox από το 2.0 και πιο πρόσφατα έχουν αυτόματο έλεγχο ορθωφραγίας.

Εάν τυχόν δουλεύετε σε ένα σύστημα Linux-Unix με KDE, ο φυλλομετρητής Konqueror διαθέτει έλεγχο της ορθογραφίας σε ένα παράθυρο τροποποίησης κειμένου. Μερικές χιλιάδες ορθογραφικά λάθη εξαφανίστηκαν χάρη σ' αυτόν.

Ειδάλλως, μπορείτε να ελπίζετε ότι κάποιος συνεισφέροντας θα διαβάσει τις τροποποιήσεις σας (κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά) και θα βρει τα τυχόν λάθη που θα είχατε ξεχάσει.

Τι είναι μια ειδική σελίδα;

Υπάρχει μια ολόκληρη λίστα ειδικών σελίδων, όπως Τυχαία σελίδα ή Πρόσφατες αλλαγές.

Πώς να κρύψω τον πίνακα περιεχομένων;

Ο πίνακας περιεχομένων δημιουργείται αυτόματα όταν το άρθρο έχει πάνω από 3 τίτλος ή υποτίτλους (τουλάχιστον 4).

Για να μην έχετε τον αυτόματο πίνακα περιεχομένων, αρκεί να βάλετε κάπου στη σελίδα __NOTOC___ (σημαίνει "No Table Of Contents", δηλαδή "όχι πίνακας περιεχομένων").

Πού είναι η βοήθεια;

Εδώ !

Διάφορες συμβουλές

Πώς να αρχειοθετήσω την προσωπική μου σελίδα συζήτησης;

Υπάρχουν δυο τρόποι.

 1. Φτιάξτε έναν σύνδεσμο του στυλ Συζήτηση χρήστη:ΧΧΧ/αρχείο 1 και αντιγράψτε εκεί το περιεχόμενο των συζητήσεων.
 2. Πρώτα, μεταφέρετε τη σελίδα χρήστη σας προς μια σελίδα αρχείου - με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε το ιστορικό της. Μετά, τροποποιήστε τη σελίδα συζήτησης που θα έχει γίνει μία ανακατεύθυνση (redirect), ώστε να μην είναι πια μια ανακατεύθυνση αλλά, εκ νέου, μια σελίδα συζήτησης.


Βρήκα μια 'βανδαλισμένη' σελίδα ή κατέστρεψα μια σελίδα κατά λάθος. Τι να κάνω;

Σε περίπτωση βανδαλισμού, πείτε το στη σελίδα των τρεχόντων βανδαλισμών, μετά διαβάστε τη σελίδα Τι να κάνω σε περίπτωση βανδαλισμού.

Εάν πρόκειται για δικό σας λάθος, μην ανησυχείτε. Κάντε κλικ στο "Ιστορικό" (στο πάνω μέρος της σελίδας). Βρείτε την τελευταία σωστή παραλλαγή της σελίδας και τροποποιήστε την ανάλογη σελίδα. Θα δείτε μια προειδοποίηση ότι τροποποιείτε μια παλιά παραλλαγή - μην ασχολείστε μαζί της. Αποθηκεύστε το κείμενο και θα γίνει η τρέχουσα παραλλαγή.